Champagne Pascal Doquet – biodynamisk influencer – mästare på Blanc de Blancs

I Vertus, en liten by söder om Le Mesnil-sur-Oger, alldeles i slutet av Côte du Blancs, finns Champagne Doquet. Pascal arbetar målinriktat för harmoni med naturen. Varsamt arbete i vingården främjar aktiviteten hos microorganismerna.

Genomgående andas egendomen harmoni och vänlighet. Tack vare Pascals omsorg får vi avnjuta viner som har en robust komplexitet, elegant frukt, personlighet, mineralitet och ovanlig lång eftersmak.

OM CHAMPAGNE PASCAL DOQUET

Champagne Jacquesson – Dizy

När man talar om bröderna Chiquet talar man om respekt. Laurent, vinmakaren och Jean-Hervé Chiquet, affärsmannen. Det här är duon som halverar sin produktion för att säkerställa kvaliteten i varje enskild detalj. De har terroiren i centrum, arbetet i vingården i fokus och tålamodet att följa vinets utveckling utan påverkan. De skapar helt enkelt makalösa champagner.  

CHAMPAGNE JACQUESSON

Champagne Chartogne Taillet

Alexandre tillhör de unga nytänkarna i Champagne. Han har liksom många andra spännande unga producenter skolats av Anselme Selosse. Han producerar vin i samklang med naturen, utan stress. Idag söker Alexandre sina rötter. Han analyserar varje vinranka, dess rotsystem beskrivs, jordlagren mäts och tecknas av, låter ploga med häst och släpper ut hungriga får för att beta av ogräset.

Back to the roots, bokstavligt talat.

OM CHAMPAGNE CHARTOGNE TAILLET

Champagne Mailly Grand Cru. 

Champagnes finaste kooperativ, i 90 år har ett 80-tal vingårdsägare samarbetat med stor framgång. Sammantaget har de en gedigen kompetens och erfarenheter. Vinerna har de finaste förutsättningar, de bästa Grand Cru druvorna från norra Montagne de Reims. 

Perfekt kombination av kraft från Pinot Noir,  balanserat av frisk Chardonnay..Fina representanter för Mailly’s terroir, för samarbete och stolt vinhantverk.  Vinmakaren Sebastien Moncuit  lyfter fram varje vingårds specifika karaktär – och vinerna är välbalanserade, nyanserade med god mineralitet, djup frukt, struktur och härlig eftersmak. 

CHAMPAGNE MAILLY GRAND CRU

Champagne Lacourte-Godbillon

Söder om Reims, i den norra delen av Montagne de Reims som kallas Petite Montagne ligger Premier-cru byn ÉCUEIL. Här, på de västliga sluttningarna har paret 8 HA vingårdar  som odlas ekologiskt. Géraldine och Richard uppnår ett särskilt djup i sina champagner, champagner som är resultatet av ett skickligt vin-hantverk,

 

 

CHAMPAGNE LACOURTE -GODBILLON

Champagne Jacques Selosse

Anselme Selosse har revolutionerat Champagne! Som en av de verkliga ikonerna i vin-branschen har han under trettio år skapat skillnad!

Han får vår fulla uppmärksamhet när han engagerat talar om storheten i att lyssna på naturen, att anpassa sig till kretsloppet och symbiosen mellan jord, insekt, microorganism och planta. Han ger varje planta sin uppmärksamhet.

Hans storhet består i en intuitiv känsla för timing och samspel i vinmakandet. Champagne Jacques Selosse viner har ett alldeles eget uttryck. De är vinösa, uttrycksfulla viner med anmärkningsvärt lång eftersmak. De är koncentrerade med oxidationstoner, mineralitet och tydliga ektoner. Tankarna leds lätt till Bourgogner,

OM CHAMPAGNE JACQUES SELOSSE

Grand Cru – Chardonnay  – Chouilly

Denna lilla pärla hittar vi i en av de bästa Grand Cru byarna för Chardonnay, Chouilly. Under 200 år och sju generationer av vinodlare och tre generationer vinmakare har de skapat varumärket Legras & Haas. Idag är det de tre bröderna, Jerôme, Rémi och Olivier  som framgångsrikt driver firman.

Vi njuter av Blanc de Blancs Grand Cru av hög kvalitet

CHAMPAGNE LEGRAS & HAAS

Champagne Marguet – biodynamiskt hantverk  – to reconnect with nature

Benoît Marguet är en av Champagnes intressantaste visionärer. Djupt förankrad i naturen med biodynamisk produktion som drivkraft har han skapat viner som imponerar. Hans roséer är magiska. Framgången kommer av tre saker, förts och främst druvor från riktigt fina vingårdar, mest Grand cru men även 1:er Cru. För  det andra, spännande samarbeten med andra erkänt skickliga vinmakare och sist men inte minst – hantverksskicklighet och vision. Resultatet, underbara aromatiska kvalitetschampagner. 

OM CHAMPAGNE MARGUET

Champagne R Pouillon & Fils – Mareuil sur Ay

Champagne R Pouillon finns i Mareuil-sur-Aÿ Premier Cru, kanske en av Champagnes finaste byar för Pinot Noir. En by som hanterats lite orättvist, vissa anser den borde ha fått Grand Cru klass. När vi provar vinerna njuter vi såsom av Grand Cru-klass.

CHAMPAGNE POUILLON

Champagne Paul Bara från Bouzy

Låt oss introducera en mästare på Pinot Noir. Från den fina Grand Cry byn Bouzy kommer 100%  av druvorna till Chantal Baras fina champagner.

Förutom de aromatiska, komplexa champagnerna är de kända för sina fina roséer. Och för er som inte provat stilla rött vin från Champagne – deras Bouzy Rouge är kanske den finaste från regionen.

OM CHAMPAGNE PAUL BARA

Champagne Paul Déthune – Ambonnay Grand Cru 

I en av de finaste Grand Cru byarna i Montagne de Reims, Ambonnay, växer bland de bästa Pinot druvorna i Champagne. Ambonnay är känt för sina producenter av Blanc de Noirs och Champagne Paul Déthune är definitivt en av de bästa Blanc de Noirs -producenterna.

Som med de flesta små producenter producerar de för lite och vi får vara tacksamma över den fördelning som kommer till Sverige. Vingårdarna ligger i vackra sydsluttningar, helt perfekta förhållanden för Pinot Noir druvan. Och vinerna blir helt fantastiska. 

OM CHAMPAGNE PAUL DÉTHUNE

Champagne Vilmart

Laurent, har en position som ”Krug bland odlarna”. Vilmarts viner har den komplexitet och elegans vi förväntar oss av ett stort lagringsbart vin. Och, som med de flesta stora viner, så lönar det sig att ha tålamod. För den behärskade samlaren väntar sanna vinupplevelser, framför allt för de som i sin källare har Vilmart Coeur du Cuvée. Tyvärr är tillgången begränsad, av totalt 115 000 flaskor produceras bara ett par tusen av denna härliga prestigechampagne.

OM CHAMPAGNE VILMART

CHAMPAGNE DAVID LÉCLAPART

KULTFÖRKLARAD ODLARE FRÅN TREPAIL

Receptet bakom Davids framgång och personliga viner är nog – hans personlighet. David är en osedvanligt sympatisk och genuin person – en av de mest livsbejakande och charmiga i Champagne.

David Léclapart tillhör gruppen av biodynamiska odlare som anammat Selosse-stilen. För de som tycker om riktigt torra viner från hållbart odlade druvor är David Léclapart champagne en fullträff. Det här är karaktärsfulla viner med ryggrad.

Vinerna är rena, koncentrerade med tydliga mineraltoner, typiska för Trépail. Vi påminns om gula äpplen och persiko-liknande toner.  Typiskt är rund mjuk, mogen citron, mandeltoner.  Och framför allt, lång förtrollande eftersmak.

OM CHAMPAGNE LÉCLAPART

Bourgogne från Maison Chanzy

Man kan aldrig få nog av Bourgogne. Det finns mer att utforska och fler att lära känna. Vi är stolta att presentera den unge prisbelönte och omskrivne vinmakaren Jean Baptiste Jessiaume, talangfull frontfigur för Maison Chanzy i Bouzeron i Côte Chalonnaise.
Maison Chanzy – viner i modern stil med klassiskt anslag symboliserar stilen.
Enligt många experter en ”rising star” i Bourgogne.

OM MAISON CHANZY

BOURGOGNE – OEMOTSTÅNDLIGA VINER

Vid en första anblick verkar distriktet Bourgogne vara vara enkelt att få grepp om. Här odlas endast ett fåtal druvor; mest Pinot Noir och Chardonnay, viss Gamay och Aligoté. Distriktet är litet till ytan med två huvudområden; Côte du Nuits för de röda vinerna och Côte de Beaune för de vita och några röda. Så här långt är man med.

Men när vi fördjupar oss framträder tusentals mini-producenter med pyttesmå vingårdar som samägs till höger och vänster. Varje producent har ofta mellan 15-20 olika viner i ytterst små kvantiteter. Det här är nog det vindistriktet som är svårast att få grepp om. Det kommer alltid finnas mer för oss att utforska och fler viner att prova.

Efterfrågan är enorm och tillgången räcker inte alls. Den senaste tiden har vi sett att priserna skjuter i höjden. Inte nog med det, många vingårdar har under ett antal år drabbats av hagel och miss-väder varpå produktionen har sjunkit.

Äkta hantverk – terroir och vingårdar med kultstatus

Vinmakarna här i Bourgogne förtjänar vår uppmärksamhet och respekt. Vinmakare i andra distrikt kan blanda olika druvor för att parera tanniner och frukt men här i Bourgogne har vinmakaren endast en druva att arbeta med antingen Pinot Noir eller Chardonnay. Det som gör skillnaden är växtplatsen och arbetet i vingården. Vinerna här i Bourgogne beskriver istället jordmånen – terroiren. Välmående vinrankor ger finare druvor, så enkelt är det. Vinmakaren anpassar sig till naturen – skördar när druvorna har perfekt mognad, sorterar noga ut de bästa druvorna och arbetar långa timmar i vingårdarna och skapar den perfekta jorden för vinrankorna.

Bourgogne har optimala förhållanden för de två vanligast odlade druvorna, Chardonnay (46%) och Pinot Noir (36%). De trivs i den kalkrika jorden, säsongsklimatet, och den kallare breddgraden. Chardonnay klarar visserligen många klimat men just här ger den extra fin lagringsduglighet. Och den har fenomenal förmåga att visa profilen av jordmånen och växtplatsen. Pinot Noir ställer krav på växtplatsen, den föredrar kyligare klimat, mognar långsamt vilket frammanar komplexitet, ger koncentration vid lågt skördeuttag.

TILL VINBUTIKEN

Domaine Bernard Bonin

Det unga mysiga paret Véronique Bonin (från Michelot familjen) och Nicolas Bernard producerade sin första årgång 1999 och har imponerat sedan dess.

De har 7 HA fina vingårdslägen Puligny-Montrachet 1er Cru och Meursault 1er Cru. Flertalet av vingårdarna har äldre vinstockar.

Totalt producerar de cirka 15 500 flaskor, vilket för oss som vill dricka deras viner, är alldeles för lite.

 

Vinerna lyfter fram personligheten i den specifika vingården och jordmånen – terroiren. De har bland annat en lieu-dit – Les Tillets. Här mognar druvorna långsammare, vilket ger fina mineraltoner. Deras allra finaste läge Charmes-Dessus har äldre stockar som ger en komplexitet och fyllig mineralitet.

Bernard Bonins viner är krispigt friska, med en distinkt mineralton, med fyllighet och komplexitet så typiskt för Meursault. Viner som förtjänar vårt tålamod, att lagras i alla fall 5-7 år till.

Domaine Darviot-Perrin

Bourgogne när det är som bäst! Vitvinsmästaren med Bourgognes kallaste källare. Didier och Geneviève i Meursault, övervakar noga varje steg i både vingård och källare.  Vissa årgångar uteblir när vinerna inte når upp till de högt ställda kvalitetskraven. Didier Darviots svärfar, Pierre Perrin var en legendarisk vinmakare i Meursault och Volnay. Tillsammans gjorde de egendomens första buteljering 1989. Idag förfogar familjen över 11 hektar vingårdar, många av de främsta juvelerna i Meursault finns representerade.

TILL VINBUTIKEN

Domaine Anne & Hervé Sigaut

Silkeslent, sensuellt och parfymerat med kvinnlig touch beskriver väl producentens viner. Anne och Hervé Sigaut är dedikerade sina 7 hektar vingårdar, odlingarna består av 10 lägen i Chambolle-Musigny och enstaka odlingar i Morey. Paret ansluter sig till biodynamiska metoder.Arbetet i vingården sker i enlighet med månens rörelse och naturens lagar. Frukten är alltid i fokus, minimal påverkan från ekfaten och med fingertoppskänsla skapar Hervé Sigaut balanserade viner i sin källare.

TILL VINBUTIKEN

Domain Jean-Marc Millot

Jean-Marc Millot – en småskalig kvalitetsproducent med magiska vingårdslägen i Côte de Nuits. Jean-Marc och Christine har odlat druvor sedan slutet av 1980-talet. Till en början togs frukt från enstaka vingårdar i Côte de Nuits Villages, Vosne Romanée och Clos Vougeot men 1997 återfick man vinodlingar som varit utarrenderade, vilket bidragit till den kvalitet man presterar idag. Producenten bjuder på en mjuk, nästan parfymerad stil med generös pinot-karaktär, viner som klarar lång lagring men som bjuder silkesmjukt redan som unga. Oemotståndligt!

TILL VINBUTIKEN

FLER PROVNINGAR KOMMER

Det råder champagnefeber!
När våra tio producenter besökte Stockholm fick våra champagne-entusiastiska kunder träffa och prova tillsammans med männen och kvinnorna – hantverkarna bakom vinerna.

Håll koll på mailen – det kan komma intressanta inbjudningar!

Champagne Taittinger – historiska vingslag, elegans och charm

Champagne Taittinger, ett champagnehus som andas elegans, sinnlighet och kvalitet. Idag är de ett av champagnes mest exklusiva hus och bland de största. Dessutom är firman familjeägd, vilket är ovanligt. Champagnerna får ett sammanhang hos Champagne Taittinger. Historia kombineras med nytänkande.

Comte de Champagne är kronjuvelen bland Taittinger tio olika viner. Vinerna lagras varsamt i källarna under det som på 1200-talet var ett inflytelserikt kloster, tillika Thibault IVs bostad, Saint Nicaise Abbey, i Reims. Tanken är att en flaska Comtes de Champagne ska vara drickfärdig när den möter kunden.

Nu lanseras Comte de Champagne 2007 ett märkvärdigt vin, Millesimé 2012 som sägs vara bästa årgången efter 2008.

LÄS MER OM CHAMPAGNE TAITTINGER