Maison Chanzy – talangfullt i Bouzeron Bourgogne!

Talangfullt från Maison Chanzy

Man kan aldrig få nog av Bourgogne. Det finns mer att utforska och fler att lära känna. Vi är stolta att presentera den unge prisbelönte och omskrivne vinmakaren Jean Baptiste Jessiaume, talangfull frontfigur för Maison Chanzy i Bouzeron i Côte Chalonnaise.

Ofta är producenterna i Bourgogne mycket små med liten produktion på få hektar. Chanzy har lyckats förvärva mark och vingårdar, något som inte är lätt i Bourgogne. Till vår stora lycka kan de nu erbjuda oss en fenomenal bredd med ett stort antal fina vingårdslägen.  De har framgångsrikt inte bara ökat volymen utan också höjt kvaliteten.

Familjen kommer ursprungligen från en vingård i Santenay. Gården Chanzy köptes som en Domaine med egna odlingar men  nu när de även gör viner på köpta druvor från utvalda odlare, säljs de även under namnet Maison Chanzy. Druvor köps in hela vägen från Côte de Nuits till Côte de Chalonnaise, såväl Pinot Noir som Chardonnay som Aligoté.

De är kända för sin Aligoté. Och det var på den vägen som vi först kom att höra om Chanzy. Det var i ett samtal med DRCs vinmakare som druvan Aligoté kom på tal och han rekommenderade då sin granne i Bouzeron. Och vi fick vittring. Det är bland annat Maison Chanzys Aligoté från ”monopole” läget, Clos de la Fortune som de är kända för. Kanske kommer vi se en hel del av denna druva framöver. Priserna i Bourgogne stiger och kvaliteten likaså. Och då gör vi rätt i att hålla utkik efter andra prisvärda druvor.

BOURGOGNE- BOUZERON

Först ut i vår introduktion är fyra viner från Maison Chanzy. Två vita Chardonnay och två röda Pinot Noir.
Två av dem är tänkta att öppnas en vardag. Och de andra två hoppas vi att ni lägger undan i källaren – för framtida vardagar som behöver en guldkant.

Maison Chanzy genomgår en konvertering till biodynamisk odling. Som kuriosa kan vi berätta att de i källaren har ett ekfat med Pinot Noir. Det märkvärdiga är att de skurit det itu och fäst in en plexiglasskiva. Här kan man följa hur månens dragningskraft påverkar jästfällningen i fatet. En vanlig dag, lugnt och stilla med jästfällning på botten. Men när månen är full blir druvmusten ifatet grumligt, helt av sig självt, helt naturligt.

Maison Chanzy – viner i modern stil med klassiskt anslag -elegans symboliserar stilen. Enligt många experter,en ”Rising Star” i Bourgogne.

LÄS MER OCH BESTÄLL I VINBUTIKEN TILLBAKA