EN RÖDARE OCH VITARE JUL!

Sangiovese – SESTI- Montalcino – Brunello

Sesti Castello di Argiano kultförklarad producent vid berget Montalcino i Toscana. Guiseppi SESTI är mannen bakom en av distriktets bästa Brunello di Montalcino. Nu släpps två fantastiska årgångar 2012, a ”rockstar vintage”  och 2015 som kommer gå till historien som en av de bästa på länge!

Klimatzonen Montalcino är en av de varmaste i Toscana. Samma druva växer över hela Toscana men just här blir vinerna betydligt rikare, koncentrerade och aromatiska.

OM SESTI - CASTELLO DI ARGIANO

Champagne Paul Déthune – Ambonnay Grand Cru 

I en av de finaste Grand Cru byarna i Montagne de Reims, Ambonnay, växer bland de bästa Pinot druvorna i Champagne. Ambonnay är känt för sina producenter av Blanc de Noirs och Champagne Paul Déthune är definitivt en av de bästa Blanc de Noirs -producenterna.

Som med de flesta små producenter producerar de för lite och vi får vara tacksamma över den fördelning som kommer till Sverige. Vingårdarna ligger i vackra sydsluttningar, helt perfekta förhållanden för Pinot Noir druvan. Och vinerna blir helt fantastiska. 

LÄS MER OM CHAMPAGNE PAUL DÉTHUNE

Champagne Vilmart

Laurent, har en position som ”Krug bland odlarna”. Vilmarts viner har den komplexitet och elegans vi förväntar oss av ett stort lagringsbart vin. Och, som med de flesta stora viner, så lönar det sig att ha tålamod. För den behärskade samlaren väntar sanna vinupplevelser, framför allt för de som i sin källare har Vilmart Coeur du Cuvée. Tyvärr är tillgången begränsad, av totalt 115 000 flaskor produceras bara ett par tusen av denna härliga prestigechampagne.

OM CHAMPAGNE VILMART

Champagne Jacques Selosse

Anselme Selosse har revolutionerat Champagne! Som en av de verkliga ikonerna i vin-branschen har han under trettio år skapat skillnad!

Han får vår fulla uppmärksamhet när han engagerat talar om storheten i att lyssna på naturen, att anpassa sig till kretsloppet och symbiosen mellan jord, insekt, microorganism och planta. Han ger varje planta sin uppmärksamhet.

Hans storhet består i en intuitiv känsla för timing och samspel i vinmakandet. Champagne Jacques Selosse viner har ett alldeles eget uttryck. De är vinösa, uttrycksfulla viner med anmärkningsvärt lång eftersmak. De är koncentrerade med oxidationstoner, mineralitet och tydliga ektoner. Tankarna leds lätt till Bourgogner,

OM CHAMPAGNE JACQUES SELOSSE

Bourgogne från Maison Chanzy

Man kan aldrig få nog av Bourgogne. Det finns mer att utforska och fler att lära känna. Vi är stolta att presentera den unge prisbelönte och omskrivne vinmakaren Jean Baptiste Jessiaume, talangfull frontfigur för Maison Chanzy i Bouzeron i Côte Chalonnaise.
Maison Chanzy – viner i modern stil med klassiskt anslag symboliserar stilen.
Enligt många experter en ”rising star” i Bourgogne.

OM MAISON CHANZY

Nyhet! Champagne Paul Bara från Bouzy

Låt oss introducera en mästare på Pinot Noir. Från den fina Grand Cry byn Bouzy kommer 100%  av druvorna till Chantal Baras fina champagner.

Förutom de aromatiska, komplexa champagnerna är de kända för sina fina roséer. Och för er som inte provat stilla rött vin från Champagne – deras Bouzy Rouge är kanske den finaste från regionen.

OM CHAMPAGNE PAUL BARA

BOURGOGNE – OEMOTSTÅNDLIGA VINER

Vid en första anblick verkar distriktet Bourgogne vara vara enkelt att få grepp om. Här odlas endast ett fåtal druvor; mest Pinot Noir och Chardonnay, viss Gamay och Aligoté. Distriktet är litet till ytan med två huvudområden; Côte du Nuits för de röda vinerna och Côte de Beaune för de vita och några röda. Så här långt är man med.

Men när vi fördjupar oss framträder tusentals mini-producenter med pyttesmå vingårdar som samägs till höger och vänster. Varje producent har ofta mellan 15-20 olika viner i ytterst små kvantiteter. Det här är nog det vindistriktet som är svårast att få grepp om. Det kommer alltid finnas mer för oss att utforska och fler viner att prova.

Efterfrågan är enorm och tillgången räcker inte alls. Den senaste tiden har vi sett att priserna skjuter i höjden. Inte nog med det, många vingårdar har under ett antal år drabbats av hagel och miss-väder varpå produktionen har sjunkit.

Äkta hantverk – terroir och vingårdar med kultstatus

Vinmakarna här i Bourgogne förtjänar vår uppmärksamhet och respekt. Vinmakare i andra distrikt kan blanda olika druvor för att parera tanniner och frukt men här i Bourgogne har vinmakaren endast en druva att arbeta med antingen Pinot Noir eller Chardonnay. Det som gör skillnaden är växtplatsen och arbetet i vingården. Vinerna här i Bourgogne beskriver istället jordmånen – terroiren. Välmående vinrankor ger finare druvor, så enkelt är det. Vinmakaren anpassar sig till naturen – skördar när druvorna har perfekt mognad, sorterar noga ut de bästa druvorna och arbetar långa timmar i vingårdarna och skapar den perfekta jorden för vinrankorna.

Bourgogne har optimala förhållanden för de två vanligast odlade druvorna, Chardonnay (46%) och Pinot Noir (36%). De trivs i den kalkrika jorden, säsongsklimatet, och den kallare breddgraden. Chardonnay klarar visserligen många klimat men just här ger den extra fin lagringsduglighet. Och den har fenomenal förmåga att visa profilen av jordmånen och växtplatsen. Pinot Noir ställer krav på växtplatsen, den föredrar kyligare klimat, mognar långsamt vilket frammanar komplexitet, ger koncentration vid lågt skördeuttag.

TILL VINBUTIKEN

Domaine Bernard Bonin

Det unga mysiga paret Véronique Bonin (från Michelot familjen) och Nicolas Bernard producerade sin första årgång 1999 och har imponerat sedan dess.

De har 7 HA fina vingårdslägen Puligny-Montrachet 1er Cru och Meursault 1er Cru. Flertalet av vingårdarna har äldre vinstockar.

Totalt producerar de cirka 15 500 flaskor, vilket för oss som vill dricka deras viner, är alldeles för lite.

 

Vinerna lyfter fram personligheten i den specifika vingården och jordmånen – terroiren. De har bland annat en lieu-dit – Les Tillets. Här mognar druvorna långsammare, vilket ger fina mineraltoner. Deras allra finaste läge Charmes-Dessus har äldre stockar som ger en komplexitet och fyllig mineralitet.

Bernard Bonins viner är krispigt friska, med en distinkt mineralton, med fyllighet och komplexitet så typiskt för Meursault. Viner som förtjänar vårt tålamod, att lagras i alla fall 5-7 år till.

Domaine Darviot-Perrin

Bourgogne när det är som bäst! Vitvinsmästaren med Bourgognes kallaste källare. Didier och Geneviève i Meursault, övervakar noga varje steg i både vingård och källare.  Vissa årgångar uteblir när vinerna inte når upp till de högt ställda kvalitetskraven. Didier Darviots svärfar, Pierre Perrin var en legendarisk vinmakare i Meursault och Volnay. Tillsammans gjorde de egendomens första buteljering 1989. Idag förfogar familjen över 11 hektar vingårdar, många av de främsta juvelerna i Meursault finns representerade.

TILL VINBUTIKEN

Domaine Anne & Hervé Sigaut

Silkeslent, sensuellt och parfymerat med kvinnlig touch beskriver väl producentens viner. Anne och Hervé Sigaut är dedikerade sina 7 hektar vingårdar, odlingarna består av 10 lägen i Chambolle-Musigny och enstaka odlingar i Morey. Paret ansluter sig till biodynamiska metoder.Arbetet i vingården sker i enlighet med månens rörelse och naturens lagar. Frukten är alltid i fokus, minimal påverkan från ekfaten och med fingertoppskänsla skapar Hervé Sigaut balanserade viner i sin källare.

TILL VINBUTIKEN

Domain Jean-Marc Millot

Jean-Marc Millot – en småskalig kvalitetsproducent med magiska vingårdslägen i Côte de Nuits. Jean-Marc och Christine har odlat druvor sedan slutet av 1980-talet. Till en början togs frukt från enstaka vingårdar i Côte de Nuits Villages, Vosne Romanée och Clos Vougeot men 1997 återfick man vinodlingar som varit utarrenderade, vilket bidragit till den kvalitet man presterar idag. Producenten bjuder på en mjuk, nästan parfymerad stil med generös pinot-karaktär, viner som klarar lång lagring men som bjuder silkesmjukt redan som unga. Oemotståndligt!

TILL VINBUTIKEN

CHAMPAGNE DAVID LÉCLAPART

KULTFÖRKLARAD ODLARE FRÅN TREPAIL

Receptet bakom Davids framgång och personliga viner är nog – hans personlighet. David är en osedvanligt sympatisk och genuin person – en av de mest livsbejakande och charmiga i Champagne.

David Léclapart tillhör gruppen av biodynamiska odlare som anammat Selosse-stilen. För de som tycker om riktigt torra viner från hållbart odlade druvor är David Léclapart champagne en fullträff. Det här är karaktärsfulla viner med ryggrad.

Vinerna är rena, koncentrerade med tydliga mineraltoner, typiska för Trépail. Vi påminns om gula äpplen och persiko-liknande toner.  Typiskt är rund mjuk, mogen citron, mandeltoner.  Och framför allt, lång förtrollande eftersmak.

LÄS MER OM CHAMPAGNE DAVID LÉCLAPART

FLER PROVNINGAR KOMMER

Det råder champagnefeber i Sverige!
När våra tio producenter besökte Stockholm i november i fjol fick våra champagneentusiastiska kunder träffa och prova tillsammans med männen och kvinnorna – hantverkarna bakom vinerna.

Håll koll på mailen – det kan komma intressanta inbjudningar!