Champagne Vilmart – elegant odlare – Rilly la Montagne

I make the wine first, then afterwards, I do the Champagne.
Laurent Champs

Champagne är slående vackert med böljande kullar med perfekt skötta rader av vingårdar. Söder om Reims sträcker sig Montagne-du-Reims, ett område framför allt känt för sina odlingar av Pinot Noir. Montagne-du-Reims, detta berg som reser sig 30 meter över havet är för bergsbestigaren kanske en besvikelse men inte för vinodlaren. I den fina 1:er Cru byn, Rilly-la-Montagne, odlar Laurent Champs framgångsrikt Chardonnay (60%) och Pinot Noir (40%). Han är femte generationen vinmakare på familjeegendomen från 1890. Från förra sekelskiftet till nu har egendomen växt från 2HA till 11HA och snittåldern på rankorna är över 30 år.

Trots att Champagne Vilmart är en liten odlare så jämförs hans viner med stora viner och stora vinmakare. Han har en position som ”Krug bland odlarna”. Vi förstår varför. Vilmarts viner har den komplexitet och elegans vi förväntar oss av ett stort lagringsbart vin. Och, som med de flesta stora viner, så lönar det sig att ha tålamod. För den behärskade samlaren väntar sanna vinupplevelser, framför allt för de som i sin källare har Vilmart Coeur du Cuvée. Tyvärr är tillgången begränsad, av totalt 115 000 flaskor produceras bara ett par tusen av denna härliga prestigechampagne.

De elegantaste bubblorna

I Laurent Champs champagner kan vi känna igen toner från vita och röda Bourgogner. De som följer Champagne Vilmart över åren kommer att uppleva en återkommande jämn kvalitet. Även om Champagne har upplevt några trista årgångar, är inget år grått eller trist hos Vilmart. En av Laurents starka sidor är att han lyckas väldigt bra även vid svagare år, som till exempel 91, 92, 93, 01 och 03. Laurent har en märkvärdig förmåga att få fram enastående viner under år då ingen hade några förhoppningar. Andra årgångar som är legendariska; 89, 90, 96, 02 och 08.

Vilmart arbetar vingårdarna organiskt och ekologiskt med lågt skördeuttag. Han jobbar efter ”Ampelos-stadgarna” (det antika grekiska ordet för ”vinstock”) vilket innebär att han förhåller sig till ett regelverk för kvalitativt och miljövänligt hållbar vinodling, naturligtvis utan kemiska gödningsmedel, växtgifter eller bekämpningsmedel. Eventuella skadedjur bekämpas med biologiska metoder. Vilmart skapar livskraftiga vinstockar genom harmoni och respekt för naturen.

Fler fantastiska prestigechampagner

Laurent har två årgångslösa viner, Grand Réserve och Grand Celler.  Vinerna jäses och lagras på ekfat.  Till champagnerna Grande Réserve och Grand Cellier används stora ekfat, så kallade ”foudres” på 5 000 liter, medan årgångsvinerna Cellier d’Or och Coeur de Cuvée lagras på små ”barriquer”, på 228 liter.

Coeur de Cuvée är hans finaste cuvée med druvor från de bästa vingårdarna och de äldsta vinstockarna.   Vilmart gör två roséer, en Pinot Noir-baserad årgångslös och en Prestige. Prestige-rosén Grand Cellier Rubis Rosé 2010, kommer från två vingårdar med 50 åriga vinstockar och Roséfärgen får han genom saignéemetoden. Han gör även en Ratafia, ett sött starkvin.

Samtliga viner lagras tio månader på fat oavsett fatstorlek. Under tiden som vinerna mognar på flaska, integreras och mjuknar eken. Den malolaktiska jäsningen stoppas i syfte att framhäva friskheten i vinet. De årgångslösa vinerna kännetecknas framförallt av en elegant, fin doft med diskreta blommiga toner och brödighet. Drygt medelfylligt, med markerad frisk syra och fin och ovanligt elegant mousse. Citrustoner med fin liten mineralitet i avslutningen. Bra längd.

För årgångsvinerna gäller framförallt en komplex doft av fattoner, frukt och kryddor. Smaken medelfyllig, torr med fin frisk syra, härlig elegant mousse och en ljuvlig koncentration. Mycket lång eftersmak! Dessa viner vinner på att glömmas bort i källaren i flera år.

TILL VINBUTIKEN