Champagne Taittinger – en av champagnes kronjuveler

Historiska vingslag  och charm

Champagnerna får ett sammanhang hos Champagne Taittinger. Historia kombineras med nytänkande. Fastigheter med historisk betydelse förvaltas varsamt, bland annat det underbara slottet La Marquetterie, vackert belägen bland vingårdarna vid Epernay. Pierre Taittinger såg till helheten, vin och mat i kombination. Han var bland annat en av tänkarna bakom ett nyare elegantare, enklare kök. Det här var på den tiden ”the French cuisine” växte fram på trettiotalet. Han var en nytänkare även när det gäller produktion av vinerna, han skapade torrare, smakrikare och elegantare viner mycket tack vare en ökande andel Chardonnay. På den tiden då champagnerna var söta i stilen skapade han eleganta friskare viner.

Huset producerar kring 6 miljoner flaskor per år och de använder druvor från 752 HA. De äger 288 HA i 34 Grand Cru vingårdar i Vertus, Bozy, Ambonnay, Verzenay och i Mailly och försörjer därmed hälften av sitt behov av druvor. I ett långsiktigt samarbete köper de resterande druvor av kvalitetsvinodlare i trakten. Vinerna komponeras finstämt av de olika druvorna. Druvor från Avize ger brödiga toner, Mesnil-sur-Oger ger kropp medan Chouilly ger rondör. Cramant bidrar med en ton av grillade mandlar och slutligen Oger ger eftertraktade citrustoner.

CHAMPAGNERNA

Comte de Champagner är kronjuvelen bland Taittinger tio olika viner. Namnet, Comtes de Champagne härstammar från Thibault IV som regerade över Champagneregionen på 1200-talet. Uppenbarligen en ärans man som Taittinger hedrar genom sitt topp-vin. Endast ett trettiotal årgångar har producerats av Comtes de Champagne, eftersom vinet bara produceras under exceptionellt bra år.

Vinerna lagras varsamt i källarna under det som på 1200-talet var ett inflytelserikt kloster, tillika Thibault IVs bostad, Saint Nicaise Abbey, i Reims. Vinerna lagras ovanligt länge, upp till tio år innan de släpps på marknaden. Tanken är att en flaska Comtes de Champagne ska vara drickfärdig när den möter kunden. Men, alla som haft tillfälle att smaka en Comtes de Champagne med ålder vet att tålamod och lagring lönar sig. Comtes de Champagner från 70-, 80- och 90-talet har varit några av våra mest magiska champagneupplevelser.

LÄS MER OCH BESTÄLL I VINBUTIKEN

GRAND CRU  OCH LAGRING  

Till Comtes de Champagne används endast druvmust från den första mycket långsamma pressningen, denna must ger lagringsbarhet och struktur till vinet. Genom malolaktisk jäsning får Chardonnaydruvan en trivsam rondör. Jäsningen sker under 18 grader, för att behålla vinets friskhet. De använder endast naturlig kork. Årgång 2005 är en harmonisk drickvänlig årgång.

Vinerna har redan en aning flaskmognad, mycket tack vare fina goda toner av jästfällningen. Det var ett varmt torrt år vilket gav minde syrarika viner. Årgången 2007 är i början finstämd och ung i stilen.När vi återvände till våra glas efter ett par timmar hade de typiska Comtes-tonerna framträtt. Med de klassiska tonerna av exotiskt frukt som vi tycker så mycket om i en Comtes. Vi dricker gärna vinet redan idag, trots att det egentligen förtjänar tio års tålamod och lagring. Var klunk Comtes de Champagne uppmanar till en stunds meditation. Ett majestät till vin att dricka långsamt.

Millesimé 2012 sägs vara den bästa årgången efter 2008. Prova en flaska nu och göm de övriga djupt i vinkällaren.

Prelude är ”the hidden trasure”, ett vin med 100% grand Cru, 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir – vilket är märkvärdigt bra i ett årgångslöst vin. Dessutom från en topp-producent – kan inte blir mer spännande!

LÄS MER OCH BESTÄLL I VINBUTIKEN