Champagne Paul Déthune – genomtrevliga paret Sophie och Pierre 

 Pierre och hans fru Sophie Déthune är ett härligt par. Sophie är en av de mest entusiasmerande och lättsamma personer vi känner i Champagne, hon har en härlig humor som golvar till och med den mest allvarliga person.

Pierre Déthune kommer från en familj av vinodlare med traditioner från 1610 talet. Pierres visioner och skicklighet kombinerat med Sophies energi och driv skapar ett starkt team och ett framgångsrikt koncept. Tillsammans förvaltar de gårdar deras förfäder planterat och deras motto är långsiktighet – att vårda jorden väl för kommande generationer.

Champagne Paul Déthune är en av de bästa producenterna av Blanc de Noirs.
För oss som gärna dricker champagne till mat, är Pinot Noir champagner helt rätt.  Druvan ger oss fyllighet i form av runda aromer, röda mogna äpplen, plommon och en mineralitet som bildar struktur åt vinet.

Déthunes viner har en välintegrerad syra, ekfatslagringen är förvånansvärt subtil och fin. Bubblorna är mjuka och behagliga och de sträcker sig längs den långa goda eftersmaken.

CHAMPAGNERNA

Det är framförallt sin Blanc de Noirs de är kända för. Vi rekommenderar varmt den torra Extra Brut, extra kul att den finns på Magnum eller Jero. De producerar även en Blanc de Blancs. Märkvärdigt bra är Prestige Cuvée Princesse des Thunes. 

Richard Julin om Millesimée 2008 -”en läckert drickfärdig harmoniskt enhetlig komposition där syran är påfallande snäll och omhuldad av rik maffigt smeksam frukt. Toner av kvitten, saftiga päron och ugnsbakade äpplen samspelar med toner från ekfaten av vanilj, kanel och kardemumma på ett integrerat och behagligt sätt” . 

En särskild pärla  är Déthunes fina Cuvée l’Ancienne, där reservvinerna baserat på en solera som Pierres far Paul startade för 40 år sedan. Solera är en cuvée på stilla viner som lagrats under många år. Vinerna får en djup och komplex mognad med torkad frukt, pepparkaka, smörighet kaffe och choklad. Extra kuriosa är den handknutna grimman av juterep.

LÄS MER OCH BESTÄLL I VINBUTIKEN

AMBONNAY GRAND CRU – PARADISET FÖR PINOT NOIR  

I en av de finaste Grand Cru byarna i Montagne de Reims – Ambonnay, växer bland de bästa Pinot druvorna i Champagne. Ambonnay är känt för sina producenter av Blanc de Noirs.

Ambonnay är en en av 17 byar som har Grand Cru status i champagne. Familjen Déthune har 7 HA land, varav 70% är planerat med Pinot Noir och 30% Chardonnay. Samtliga 34 vingårdar ligger inom byn Ambonnay. De skördar samtliga vingårdar inom 8 dagar och är noga att inte skörda för sent, allt för att bibehålla fräschören i den annars kraftfulla Pinot Noir-druvan. Druvorna skördas för hand.

Varje vingårdsläge vinifieras separat, vissa i stora ”foudres” dvs stora ekfat, andra i mindre ekfat med ek från Champagnetrakten. Alla cuvéer genomgår malolaktisk jäsning.  VInerna lagras  två till sex år djupt nere i deras 1700-tals källare. Déthunes Brut och Extra Brut mognar i ståltankar. Dosage 5-8 g / liter för alla cuvéer.Totalt producerar de 50 000 flaskor av sju olika Grand Cruviner.

Pierres farfar arbetade ekologiskt redan på sin tid, långt innan termen ”ekologisk” var uppfunnen.  Idag är deras vingårdar hållbart odlade i var detalj. Medvetna om hur de inverkar på jorden har de sedan 20 år undvikit bekämpningsmedel och konstgödsel, istället använder de naturlig kompost. För att slippa pesticider brukar de jorden mekaniskt och rensar ogräs manuellt. De har installerat solpaneler på det pittoreska 1700-talshuset och får därmed drygt 20 % av sitt energibehov försörjt och de får nästintill allt vatten de behöver genom att samla regnvatten.

Svampangrepp är en stor risk i champagne under den fuktiga delen av säsongen. Istället för att använda kopparsulfat, som många andra gör, experimenterar Pierre med essentiella oljor i vingårdarna för att bekämpa svampangrepp. Han säkerställer biodiversitet, dvs mångfald av insekter och microorganismer bland annat genom att installera honungsbin i bikupor. I förlängningen bidrar dessa fina bin till mångfald i både flora och fauna. Efter en hel rad moderniseringsprojekt har de numera uppnått det högsta ekologiska certifikatet – HEV.