Champagne Paul Bara – Pinot Noirs kungarike!

Champagne Paul Bara 100% Grand Cru!  

Montagne de Reims är Pinot Noirs kungarike och Bouzy är en av de finaste byarna. Champagne Paul Baras vingårdar ligger i Bouzy, öster om Epernay i Marne dalen och familjen har funnits i regionen sedan 1650-talet. Byn har ett varmare klimat än andra och producerar mer mogna druvor. Byn är klassificerad som Grand Cru.

Champagne Paul Bara är en liten odlare som odlar sina druvor själv och producerar sitt vin under eget namn (RM; récoltants–manipulant). De har kontroll på processen i varje steg från plantering till färdig flaska. Det som utmärker denna producent är att samtliga deras vingårdar är 100% Grand Cru från Bouzy, förutom en liten, 0,5HA, vingård i Ambonnay Grand Cru.

Idag har de 11 HA vingårdar längs de finaste varmaste sydsluttningarna. 9,5HA är Pinot Noir och 1,5 Chardonnay. Genomgående etablerade vinrankor, med snittålder 35-40 år. Sju generationer har odlat druvor sedan 1833 men det var Paul Bara som skapade den nu typiska hus-stilen. Det var inte förrän Paul, efter andra världskriget som de lanserade viner under eget namn. Ganska snabbt utökades vingårdarna, nya pressar köptes in och framgången var ett faktum.

TILL VINBUTIKEN

Pinot Noir – hantverk – generationer av kunskaper

Sedan 80- talet är det hans äldsta dotter, Chantal som driver egendomen och det gör hon med bravur. Hos Chantal finns generationers kunskaper samlade. Det vi uppskattar främst är att hon behållit husstilen. Hon har en fenomenal förmåga att känna av vad varje årgång bidrar med i ett vin. Med precision manövrerar hon hur de olika vingårdslägena ska ingå i cuvéerna, doserar reserv-vinerna, och låter till sist vinet få en extra mognad i lagringen. Hon ger vinerna en tydlig attraktiv profil med den för Bouzy typiska terroiren.

De producerar bland annat en Special Club. 1929 skapades en sammanslutning av producenter – Club Tresoir. Paul Baras Special Club är inte typisk för Baras husstil – Med en större dos chardonnay blir den lättare elegantare i stilen. En nykomling i sortimentet är den fina ekfatslagrade Annonciade, 100% Pinot Noir. Totalt producerar de kring 100 000 flaskor per år.

Aromatiskt, elegant med härlig lång eftersmak

Det som utmärker Champagne Paul Bara, förutom den höga kvaliteten på vingårdarna är hantverket bakom processen. Hela processen är hantverksmässigt fulländad, de odlar hållbart, allt görs för hand, de tar ut ett lågt skördeuttag vilket ger koncentration och kvalitet, använder endast den första pressningens druvmust och har temperaturreglerade ståltankar.

Det är Pinot Noir som är huvudpersonen i Baras viner, en druva som bidrar med kraft och frukt. Men de balanserar denna tyngd genom att undvika den malolaktiska jäsningen, vilket resulterar i något så spännande som maskulin elegans. Chantal Bara anser att den mogna frukt de har så skulle en malolaktisk jäsning göra vinet tungt och platt. Nu har vinerna mogna fruktiga aromer med krispig syra, samtidigt är de krämiga, sammetslena. Det är endast deras stilla röda vin – Bouzy Rouge som tillåts malolaktisk jäsning.  

Sammantaget – deras viner har en god mognad, de är torra, aromatiska med djup komplex smak. Bra lång eftersmak och fina bubblor.

TILL VINBUTIKEN