Champagne Legras & Haas – Grand Cru Chardonnay

Specialister på Blanc des Blancs och Chardonnay – denna eleganta, friska och underbara druva.

Champagne Legras & Haas, denna lilla pärla till producent hittar vi i en av de bästa Grand Cru byarna för Chardonnay, Chouilly i Côte des Blancs. Legras & Haas har ursprung från 200 år tillbaka i tiden, sju generationer vinodlare och tre generationer vinmakare. François Legras driver denna relativt unga champagnefirma (etbl 1991) tillsammans med sin tyskfödda fru Birgitte Haas. Deras tre söner Rémi, Olivier och Jérôme är aktivt involverade i allt från vinmakeri till export.

Familjen förfogar över 14 hektar i Chouilly. Champagne Legras & Haas använder endast ståltankar vilket i kombination med underbara druvor och bra vinmakeri ger stilrena och fräscha viner med en bra syra och elegant frukt.

De är mycket noggranna med vinifikationsprocessen vilket erbjuder optimal mognad, rikedom, komplexitet, harmoni, tunna bubblor och subtila smaker. I doften känner vi igen Chardonnaydruvan, den delikata blandningen av mandel, brioche, citrus, honung, rostat bröd och vita frukter, ger vinet dess egenhet och finess.

 

Legras & Haas är en familj som gärna provar nytt och sist ut i raden av lyckade experiment är deras nya vin, Les Sillons 2012, en 100% chardonnay som lagrats på ek. Det är en single terroir, det vill säga, druvorna kommer från en avskild vingård i Chouilly.

De har dessutom lanserat en stor pampig flaska, årgång 2011 på 3 liters jeroboamflaska. Det är första gången de gör en jero och de väljer en lättillgänglig och flörtig årgång, 2011. Där här tror vi blir festens medelpunkt, helt perfekt som aperitif till alla festligheter.

MER OM CHAMPAGNE LEGRAS & HAAS