Champagne Legras & Haas – Chouilly Grand Cru

Chardonnay – Grand Cru – Blanc de Blancs!

Specialister på Blanc des Blancs och Chardonnay – denna eleganta, friska och underbara druva.

Champagne Legras & Haas, denna lilla pärla till producent hittar vi i en av de bästa Grand Cru byarna för Chardonnay, Chouilly i Côte des Blancs. Fundamentet till varumärket Legras & Haas har ursprung från 200 år, sju generationer vinodlare och tre generationer vinmakare. François Legras driver denna relativt nya champagnefirma (1991) tillsammans med sin tyskfödda fru Birgitte Haas. Deras tre söner Rémi, Olivier och Jérôme är aktivt involverade i allt från vinmakeri till export. Familjen förfogar över 14 hektar i Chouilly samt en liten vingård i Aÿ, där de odlar Pinot Noir till prestigevinet Cuvée Exigence. Champagne Legras & Haas använder endast ståltankar vilket i kombination med underbara druvor och bra vinmakeri ger stilrena och fräscha viner med en bra syra och elegant frukt.

Elegans och krispig aromatisk syra

Legras & Haas är en familj som gärna provar nytt och sist ut i raden av lyckade experiment är deras Les Sillons 2012, en 100% chardonnay som lagrats på ek. Det är en single terroir, det vill säga, druvorna kommer från en avskild vingård i Chouilly. De har dessutom lanserat en gigantosaurusflaska, årgång 2011 på 3 liters jeroboamflaska. Det är första gången de gör en jero och de väljer en lättillgänglig och flörtig årgång, 2011. Där här tror vi blir festens medelpunkt, helt perfekt som aperitif till alla festligheter.

De är mycket noggranna med vinifikationsprocessen vilket erbjuder optimal mognad, rikedom, komplexitet, harmoni, tunna bubblor och subtila smaker. I doften känner vi igen Chardonnaydruvan, den delikata blandningen av mandel, brioche, citrus, honung, rostat bröd och vita frukter, ger vinet dess egenhet och finess.

 

LÄS MER OCH BESTÄLL I VINBUTIKEN

Chardonnay när det är som bäst

Chardonnaydruvan får optimala förutsättningar i den mineralrika kalkhaltiga jorden i Champagne. Det kalla klimatet låter druvorna mogna långsamt och majestätiskt. Champagne Legras & Haas är specialister på Blanc de Blancs – alltså champagner baserade endast på den vita druvan Chardonnay.