Champagne Lacourte – Godbillon

Terroir, intensiva fruktaromer, Pinot Noir när det är som bäst, organisk odling.

1947, när hela Europa arbetade hårt med återuppbyggnaden efter andra världskriget, köpte två familjer, Lacourte-Labasse och Godbillon-Marie vingårdar i Montagne de Reims.

En manlig Lacourtes och en kvinnlig Godbillons sågs uppenbarligen någonstans någon gång, för med tiden förenades familjerna och vingårdarna slogs ihop. 2006 axlade barnbarnet Géraldine ansvaret för det som idag är Lacourte-Godbillon. Tillsammans med sin man, med det passande namnet Richard Désvignes, produceras 70 000 flaskor av nio olika cuvéer.

Söder om Reims, i den norra delen av Montagne de Reims som kallas Petite Montagne ligger Premier-cru byn ÉCUEIL. Här, på de västliga sluttningarna har paret 8 HA vingårdar (=20,5 acres) som odlas ekologiskt med 85% Pinot Noir och 15% Chardonnay. Alla vingårdar, 46 vingårdslägen, ligger i Éceuil, förutom 1,2 HA i byn Les Mesneux. Snittåldern på rankorna är 30 år.

Jordmånen varierar stort mellan de olika vingårdarna, vissa har tjockt lager av sand som tvingar rötterna att arbeta sig långt ner till vattnet just innan kalklagret. Sanden håller värmen och främjar mognad. Andra vingårdar har ler-rik jord.

LÄS M ER OCH BESTÄLL I VINBUTIKEN

Principen, fin druva in – kvalitetschampagne ut.

Arbetet för att uttrycka terroiren, startade de redan på 40-talet då de insåg att receptet till kvalitetschampagne ligger i hårt hållbart arbete i vingården. Det hårda arbetet pågår året runt, på vintern plogar de och vänder därmed ner gräs i jorden. Gräset tillåts växa mellan rankorna, på så sätt tvingas rankorna sträva djupt för näring. Microorganismerna får både luft och näring.

På våren plockas många knoppar bort för att begränsa skördeuttaget. Varje vingård pressas och vinifieras för sig. Istället för att pumpa druvmusten rinner den naturligt med gravitationen. Vinerna lagras dels på ståltank, dels på ekfat. Märkvärdigt är att vinfaten producerats av ek från byn. Vinet som lagras på ek rörs inte och filtreras ej. Efter en lång höst kylstabiliseras vinet på gården. Bokstavligen talat, de ställs helt enkelt ut utomhus i kylan. Géraldine och Richard uppnår ett särskilt djup i sina champagner, kanske tack vare att champagnerna genomgående vilar på jästfällningen i 36 månader.

Lacourte-Godbillons Champagner

Terroirs d’Ecueil är Lacourte-Godbillons introduktionschampagne, med druvor från en och samma by. 85% Pinot Noir och 15% Chardonnay. 6 g/l dosage. 

Millesimés 2012, en fin skörd av en riktigt bra årgång, den bästa sedan 2008. 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay från både Écueil och Les Mesneux. Endast 8 898 flaskor producerades.

Les Chaillots 2012 Extra Brut Premier Cru.
Vingårdsbetecknad Prestigecuvée. 100% Pinot Noir från vinrankor med genomsnittlig ålder 55 år, 

LÄS M ER OCH BESTÄLL I VINBUTIKEN