Champagne Jacques Selosse – individuella viner från en kultförklarad vinmakare

Champagne Jacques Selosse Grand Cru – Avize !

Anselme Selosse har revolutionerat Champagne! Som en av de verkliga ikonerna i vin-branschen har han under de senaste trettio åren influerat och imponerat vinmakare, vinskribenter och övriga vin-entusiaster. Han är en av de små producenterna, odlarna i Champagne. Dessa ”vignerons” har den senaste tiden fått välförtjänt uppmärksamhet mycket tack vare Anselme Selosse och den filosofi som han spridit. Odlarna har ett helhetsgrepp om processen. Det är närheten till varje detalj i vinmakandet som gör skillnad.

Anselme är pionjär. Det var framför allt när han vann titeln som ”Frankrikes bästa vinmakare alla kategorier” år 1994 som omvärlden fick upp ögonen för honom, på riktigt. Sedan dess har han gått från klarhet till klarhet. Med en egen tydlig vision har han drivit igenom sina idéer till framgång.

Med en entusiasm som aldrig verkar sina och med en personlig karisma övertygar Anselme oss. Han får vår fulla uppmärksamhet när han engagerat talar om storheten i att lyssna på naturen, att anpassa sig till kretsloppet och symbiosen mellan jord, insekt, microorganism och planta.

Trollkarlen från Avize

Han ger varje planta sin uppmärksamhet och anpassar metod till de specifika förutsättningarna. Han har ena foten i laboratoriet, i vetenskapens värld och den andra djupt förankrad vid vinrankornas rötter. Hans storhet består i en intuitiv känsla för timing och samspel i vinmakandet.

-”Anselme Selosse undviker kategoriskt den malolaktiska jäsningen, vilket ger hans rika viner ett bett som är oslagbart. Jacques Selosses viner har gett begreppet champagne ytterligare en dimension med sin unika vinösa Chardonnaystil. Men på senare tid har man börjat göra de mest extravaganta Blanc de Noirs.
Vingårdsvinerna görs i minimala kvantiteter och hör till de främsta viner som finns att uppbåda. Trollkarlen från Avize har snabbt blivit Champagnes kultodlare nummer ett, efter att ha blivit utsedd till Frankrikes bäste vinmakare alla kategorier år 1994. Alla viner är magiska världsklassviner. Tack för att du finns, Anselme
!”
– Richard Juhlin

-”Ingen champagneodlare är så känd eller så inflytelserik som Anselme Selosse. Direkt eller indirekt, har han inspirerat en hel generation av unga vinodlare i regionen, och bland konsumenterna, har hans champagner blivit några av de mest eftertraktade vinerna i världen.”
– Peter Liem

En bra champagne behöver ingen make-up

För att göra storslagen champagne, behöver du börja med druvan. På 1980-talet, då Anselme Selosse tog över efter sin far, var en sådan idé revolutionerande. Druvorna på den tiden var av låg kvalitet, trist resultat av höga skördeuttag och överdriven användning av kemikalier.
Anselme gick sin egen väg, inspirerad av Coche, Lafon och Leflaive. Han lärde sig hantverket under sin utbildning till vinmakare i Bourgogne. Finstämdheten i Bourgognevinerna präglade honom för alltid. Det var under den här tiden han etablerade sin vision – att göra en vit mousserande Bourgogne! Djärvt och säkert kontroversiellt för den tidens champagnevärld.
Han hade ärvt mycket fina vingårdslägen med gamla stockar i Côte de Blancs. Han far, Jacques Selosse, etablerade firman på femtiotalet. Idag har Anselme totalt 47 vingårdar om 10 HA, varav 4 HA mestadels Chardonnay i Avize. Övriga lägen har han i Oger, Le Mesnil, Cramant, Ambonnay, Mareuil och Aÿ, med viss del Pinot Noir. Totalt producerar han kring 60 000 flaskor.

Han är övertygad om fördelen med biodynamisk odling. Dock avstår han från att certifiera sig då han inte vill vara bunden vid en princip. Han anpassar sina metoder efter respektive vinranka och klimat. Han beskär vinrankorna hårt, vilket ger ett lågt skördeuttag. Vinerna blir intensivt aromatiska och med terroir-representativ frukt. Ofta är uttaget drygt hälften av regionens genomsnitt. Naturligtvis odlar han utan pesticider eller herbicider och minimerar svavel.

Framtiden säkrad – Guillaume Selosse

Han skördar sent, för att uppnå full mognad av druvorna. Varje vingårdsläge vinifieras för sig och lagras ett år på små ekfat. En metod han tog till sig från Bourgogne är ”bâtonnage”, en process där jästen vänds varje vecka med resultatet- en oxidativ vinstil. Druvmusten får djup färg, extra struktur och nötighet. Ingen malolaktisk jäsning annat än om den sker naturligt. Han är en företrädare vad gäller låg dosage, det enda han tillsätter är fruktsocker. Slutligen lagras vinet i fem till tio år innan degorgering.
Med enträget arbete och förfining av metoderna har han lyckats skapa avtryck i Champagnebranschen. Det är terroiren som dikterar vinet och det är i hans fantastiska vingårdsbetecknade viner som hans vision maximeras. Han arbetar efter devisen ”En bra champagne behöver ingen make-up”.

Anselme är en entusiastisk och härlig person som man gärna lyssnar noga och länge på. Champagne Jacques Selosse är på väg in i ett generationsskifte. Anselmes son, Guillaume är redan igång i verksamheten och det är med spänning vi väntar på Guillaumes egna vin . Guillaume har visserligen sedan 2009 producerat ett vin men under ett annat varumärke Guillaume S; Au-Dessus du Gros Mont. Druvorna kommer från en vingård i Cramant hans farmor gav honom när han fyllde 18 år. Än så länge är Anselme aktiv och engagerad i vinframställningen och verksamheten.

Vinösa, aromatiska, uttrycksfulla viner

De som har vägarna förbi den fina byn Avize rekommenderas stanna en natt eller två på Selosses stilsäkra designer-hotel ”Les Avisés”. Passa på att äta på den mysiga restaurangen. Börja gärna kvällen med ett glas framför brasan i den vardagsrums-mysiga salongen, och njut av en värmande hemma-hos-känsla.

Champagne Jacques Selosse viner har ett alldeles eget uttryck. De är vinösa, uttrycksfulla viner med anmärkningsvärt lång eftersmak. De är koncentrerade med oxidationstoner, mineralitet och tydliga ektoner. Upplevelsen för oss till Bourgogne, vilket är Anselmes avsikt. Han vill skapa viner i gränslandet mellan Bourgogne och Champagne. För den vana champagneprovaren är Selosses viner ett himmelrike av nyanser. Kan upplevas komplexa och tuffa för den mindre vane provaren. Selosse viner lämnar ingen oberörd. Vinerna behöver vila ett eller fler år efter degorgeringen. Bäst blir vinerna efter lång lagring. Dekantera gärna och låt komma till sin rätt i stora glas.

För den som tycker om detaljer kring sitt vin kommer att blir nöjd med Selosses informativa etiketter. Det här är inga mingelviner utan viner som kommer att stjäla uppmärksamheten ifrån värdparet, ifrån maten och bjudningen. Kanske blir det tyst kring bordet – upplevelser och njutning har inget ljud.

CHAMPAGNERNA

Initial
Initial är alltid en blandning av tre årgångar Chardonnay från lägen med lägre sluttningar i Avize, Oger och Cramant. De lagras två år före degorgering. Toner av rabarber, kaffe, och vit choklad

Version Originale
Både Initial och V. O. är bevis på effekten av ålder och terroir. Vart och ett av vinerna är en blandning av tre årgångar av Chardonnay från samma tre byar. Lagring på sin jästfällning minst tre år. Dosage ligger runt 3,5 gram/liter. V. O. gjord av äldre stockar och från vingårdar från brantare sluttningar. V.O. är ett komplext och mineralrikt vin, med toner av mogna plommon, torkad frukt, fikon, citronskal och honung.

Rosé
Selosse Rosé är en ren, intensiv, mineralig Chardonnay (90%) från Avize, en blandning av två olika årgångar. En karaktärsfast och rik rosé med intensiv finish. 10% Pinot Noir från Ambonnay är tillsatt som ett stilla rött vin.

Substance
Anselmes renaste uttryck av terroir är hans berömda Substance, baserat på solerasystemet som skapades 1986. Genom att blanda ett tjugotal årgångar hanterar han årgångsvariation, vilket gör att Avize terroiren kommer till sin fulla rätt.

Årgång
Hans årgångar är Substances raka motsats. Eftersom det bygger på en och samma årgång från samma vingårdar uttrycker vinet, kanske mer än något annat vin i Champagne, karaktären av året. Druvorna kommer från Avize lägen; Le Mont de Cramant och Les Chantereines.

Exquise
En Blanc de Blancs med hög dosage, 24g/l. Från vingård i Oger Grand Cru.  (säljs ej i Sverige)

Anselme har även en samling av”lieu-dits”. Viner som var och en visar upp respektive bys suveränitet. Samtliga är baserade på Solerasystemet.

La Côte Faron (f.d. Contrast)
100% Pinot Noir från Aÿ. Den första av de sex vingårdchampagnerna som lanserades.

Les Carelles de Mesnil
100% Chardonnay från Le Mesnil sur Oger.

Le Bout du Clos
100% Pinot Noir från Ambonnay

Sous le Mont
100% Pinot Noir från Mareuil sur Aÿ

Les Chantereines (säljs ej i Sverige)
100% Chardonnay från Anselmes hemby Avize

Le Chemin de Châlons (säljs ej i Sverige)
100% Chardonnay från Cramant