David Léclapart, en av Champagnes största talanger!

En av champagnes mest genuina odlare, David Léclapart finns i sydöstra delen av Montagne de Reims och Premier Cru byn Trépail. Han har22 vingårdar på 200 meters höjd längs de finaste sluttningarna i sydost. David växte upp i en familj vinmakare sedan fyra generationer. När David tog över familjeföretaget 1998 hade han arbetat på Leclerc-Briant. 1999 lanserade han sitt första vin. Redan då odlade han biodynamiskt och redan då fick han god uppmärksamhet från världens vinjournalister. Efter det har han gått från klarhet till klarhet.

Som ofta med de bästa odlarna så är volymerna små och vin-entusiasternas efterfrågan stor. Med 3 HA och en produktion på kring 12 000 flaskor är han en av de minsta odlarna. Lyckligtvis har Franska Vinlistan känt David länge så vi har förmånen att få en relativt sett stor tilldelning till Sverige. För oss som älskar Davids viner gäller det ändå att hänga på låset.

Receptet bakom Davids framgång och personliga viner är nog – hans personlighet. David är en osedvanligt sympatisk och genuin person – en av de mest livsbejakande och charmiga i Champagne. Det här är viner som skapas av en övertygad, genomtrevlig, skicklig man som är sundheten personifierad. Han går sin egen väg, ledd av tankar kring biodynamiskt hållbart bruk av jorden. Han är nog en av de främsta nytänkarna inom biodynamisk vinodling. För David är det ursprunget som räknas – jord, vind, vatten och luft.

Purity – Pleasure – Energy – Ecology

David Léclapart är kultförklarad. För de som tycker om riktigt torra viner från biodynamiskt odlade druvor är David Léclapart champagne en fullträff. Det här är karaktärsfulla viner med ryggrad.

Årgångs-champagner måste alltid lagras 36 månader. Men Davids viner är alltid ren årgång. David har inte utrymme i källaren för lagring så han väljer att sälja vinerna ”årgångslösa”. Skulle du hitta Leclaparts i källaren och har glömt när du köpte dem så ser du årgången på etiketten på flaskans baksida. LV05 är till exempel 2005.

Till skillnad från grannbyarna odlar man till största delen Chardonnay i Trépail. David producerar tre viner på ren chardonnay; l’Amateur, l’Artiste och l’Apotre. Förutom de tre har han l’Astre på ren Pinot Noir.Det intressanta är att han varierar lagringen på emaljerad ståltank respektive ekfat. L’Amateur, lagrar han helt på emaljerad ståltank om 33hl, med druvor från sex vingårdar, l’Artiste lagras till hälften på ek och hälften på emalj, druvorna kommer från äldre vinrankor. Slutligen, Davids kronjuvel, l’Apotre lagras helt på ekfat med druvor från en utvald vingård som Davids farfar planterade 1946.

Årets nyhet är l’Aphrodisiaque, det enda vin han producerade 2012. Det var ett svårt år i synnerhet för de biodynamiska odlarna.  En stor del av skörden förstördes. L’Aphrodisiaque har 80% Chardonnay och 20% Pinot Noir lagrat på ek. 

LÄS MER OCH BESTÄLL I VINBUTIKEN

Knastertorr Chardonnay

I sann biodynamisk andaminimerar David inverkan i vinifieringen, ingen filtrering eller kylstabilisering. Vinerna lagras femton månader på naturlig jäst. Den malolaktiska jäsningen tillåts fullt ut i alla viner. Genom detta kan han minimera användningen av svavel och vinerna stabiliseras i balans.

Vinerna är så torra de kan bli – knastertorra, snustorra. Han tillsätter inget socker. Genom att han odlar ekologiskt får han istället optimal mognad i druvorna och behöver inte tillföra socker. Endast vid två tillfällen har han tillsatt druvmust.

Alla vingårdar ärECOCERT och DEMETER certifierade.David är en man som följer sina fyra principer, renhet,livsglädje, energi och naturen. Han följer det naturliga kretsloppet och integrerar effekten av micro-organismerna, de naturliga preparaten med det grundliga arbetet med jorden. Inga kemiska pesticider, herbicider eller konstgödsel.

Klimatet i champagne är fuktigt och risken för mögel stor.Vilket drabbar just de ekologiska bönderna. Vissa år har David förlorat stora delar av skörden. Men under ett normalt år ser han förtjänsten av det slitsamma arbetet, kvaliteten i druvorna blir mycket bättre och vinerna uttrycksfulla avtryck av de fyra kreativa krafterna;jorden, luften, vinden och vattnet – just så som han vill ha det.
David har inte plats i sina källare för lagring så han säljstartar vinerna ovanligt tidigt. Det blir vi som konsumenter som får lagra vinerna istället. Vi rekommenderar att vinerna lagras 5-7 år, helst längre. Som nysläppta är de på tok för unga. Den som i alla fall öppnar en flaska för tidigt kan med fördel dekantera vinet – ju mer luft desto större upplevelse.
Vinerna är rena koncentrerade med tydliga mineraltoner, typiska för Trépail. Vi påminns om gula äpplen och persiko-liknande toner.Typiskt är rund mjuk, mogen citron, mandeltoner.Och framför allt, lång förtrollande eftersmak. Som sagt, det här är personliga karaktärsfulla viner med syrlighet, mineralitet och terroir som signum.