Champagne Chartogne Taillet – back to the roots!

 

Merfy – en by som återuppstår  – stolt

Åtta kilometer från Reims, i norra Montagne-de-Reims, längs sluttningarna Massif de Saint Thierry finns Champagne Chartogne-Taillet.  Familjen har odlat och producerat vin sedan 1683. Marie Chartogne fann kärleken i Etienne Taillet på 20 talet.  och från 2006 är det den unga nytänkande Alexandre som driver firman.
Större delen av druvorna kommer från den lilla byn Merfy. Här odlar han och vinifierar sin egen skörd, dvs han är en récoltant-manipulant. Längre tillbaka i tiden, kring 1780, ansågs druvor från Merfy vara de bästa och dyraste i Champagne. Vad som hände sedan vet vi inte men märkligt nog togs inte byn med i klassificeringen 1911. Under första världskriget var här en plats där slagen hölls. Och vingårdarna  förstördes.  Denna by är med Chartogne-Taillet en återfunnen pärla som vi nu gärna lägger till på vår mentala champagnekarta.

 

Ett myller av liv, stort som smått

Alexandre tillhör de unga nytänkarna i Champagne. Han har liksom många andra spännande unga producenter skolats av Anselme Selosse. Hos Anselme insåg han att man kan gå sin egen väg och producera vin i samklang med naturen, utan stress. Idag söker Alexandre sina rötter, bildligen och bokstavligen.  Han analyserar varje vinranka, dess rotsystem beskrivs, jordlagren mäts och tecknas av. På hans hemsida kan vi uppfriskande nog följa de olika jordplättarnas olika vinrankor, med utförliga teckningar över respektive rotsystem (klicka på kartan över den lilla byn).

Det nya tänkandet lönade sig till sist, successivt såg han de goda microorganismerna återvända för att skapa en näringsrik jord. I hans värld skapas 95 % av vinet i vingården. Han tillåter vinet tala för sig självt, varje vin blir lika unikt som förutsättningarna medger och karaktären kommer från den specifika jordplätt ”lieu-dit” druvorna kommer från. Han har totalt 30 olika vingårdar på totalt 11 HA med hälften Pinot Noir, och Pinot Meunier och en liten andel, 2 HA, Chardonnay. Även om han inte ännu är certifierad så är han trogen och hängivet organisk.  Två trogna medarbetare,  svarta krulliga och hungriga (bää) släpps ut för att ansa ogräs. Det har hänt att de  smitit in till byn men har infångats  av borgmästaren och byns brandman. De håller numera för sig själva och undviker de tre gigantiska ardennerhästarna som plöjer sig fram. 

Back to the roots, bokstavligt talat.

LÄS MER OCH BESTÄLL I VINBUTIKEN

CHAMPAGNERNA

Cuvée Saint-Anne; 50% CH, 50% PN, 4,5g/l
Brut Rosé; 50% CH, 35% PN. 15% reds, stål, 5,5g/l
Cuvée Les Beaux Sens Extra Brut, 100% PM, 3g/l, betong
Cuvée Les Alliées Blanc de Noirs; 100% Pinot Meunier
Cuvée Heurtebise Blanc de Blancs, 100% CH, stål, dosage varierar
Millesimés; ofta 60% PN, 40% CH, kring 6g/l, 5 år på jäst
Cuvée Les Orizeaux Blanc de Noirs, 100% PN, ek, zero dosage
Cuvée Les Barres Extra Brut, 100% PM, ek,, zero dosage
Cuvée Les Couarres
Cuvée Le Fiacre. 60% CH. 40% PN, stål, 7 g/l, 5 på fälln
Cuvée Chemin de Reims Blanc de Blancs

Alexandres många vingårdsbetecknade cuvéer väcker vårt ha-begär. Vinifieras för sig i stål alternativt betongtank. Dessvärre kan vi svenskar endast njuta av ett fåtal. Det är många som står i kö för hans viner, men vi har lyckats få en tilldelning.

LÄS MER OCH BESTÄLL I VINBUTIKEN